Een moedervlek laten verwijderen

Het verwijderen van een moedervlek gebeurt meestal om gezondheidsredenen, bijvoorbeeld als uw zorgteam vermoedt dat het om een mogelijk kankergezwel gaat. Of soms willen mensen hem laten verwijderen om cosmetische redenen (hij ziet er lelijk uit of irriteert kleding).

Als een moedervlek van kleur, grootte of vorm verandert of een korst heeft, ga dan onmiddellijk naar een dermatoloog. Die kan een weefselmonster nemen, dat kan worden getest om vast te stellen of het kanker is.

Er zijn een paar manieren om een moedervlek thuis te verwijderen. Over het algemeen wordt dit afgeraden omdat het kan leiden tot infectie en een blijvend litteken.

DIY Mol verwijderen
U kunt een mengsel van zuiveringszout en ricinusolie aanbrengen, een bananenschil gebruiken, wierookolie aanbrengen, of waterstofperoxide op de moedervlek wrijven om de huidcellen op te lossen. U kunt ook jodium gebruiken om de cellen van de moedervlek te vernietigen en te voorkomen dat ze teruggroeien.

Shave-excisie is een gebruikelijke procedure voor het verwijderen van moedervlekken, waarbij met een scalpel de bovenste huidlaag rond de moedervlek wordt weggeschoren. Na reiniging en verdoving van het gebied snijdt uw arts een klein deel van de gezonde huid rondom de moedervlek af en scheert deze weg.

Chirurgisch scheren of cauterisatie is een andere manier om een moedervlek te verwijderen, waarbij de bovenste huidlaag wordt verwijderd en vervolgens met een elektrisch instrument wordt verbrand. Deze techniek wordt meestal gebruikt om niet-kanker mollen te verwijderen, maar kan ook gebruikt worden voor kanker mollen.

Scroll to Top